Bilspier onderdeel van de rugklachten?
Bilspieren onderdeel van Lage rugklachten?
Bijna iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad: Lage rugklachten. Volgens het RIVM waren er in 2019 iets meer dan twee miljoen mensen met rug-of nekklachten. Volgens de prevalentie komen de klachten net iets vaker voor bij vrouwen. Ook komen rugklachten vaker voor bij mensen die lager geschoold zijn. Deze blog gaat voornamelijk over a-specifieke langdurige lage rugpijn. Dit houdt in dat er geen aanwijsbare oorzaak voor de klachten zijn en dat de klachten langer dan drie maanden aanwezig zijn.
In de loop der jaren zijn er verschillende interventies geweest die rugklachten verhelpen. Zo worden er veel mobilisaties en manipulaties gedaan. In de volksmond wordt het ook wel het ‘kraken’ van de rug genoemd. Daarnaast zijn masseren en dry needling ook bekende interventies.
Bij meerdere intakes viel het op dat er bij lage rugklachten ook betrokkenheid was van de heupspieren. De Gluteus Medius is een spier aan de buitenzijde van de heupen en zorgt ervoor dat je het been zijwaarts kan heffen, je rechtop staat en niet waggelt tijdens het lopen.
Na deze bevindingen zijn wij research gaan doen op Pubmed. Dit is een datebase waar veel onderzoeken geplaats worden. Er zijn meerdere artikelen geplaatst waaruit blijkt dat zwakte van de heupspieren een verband heeft met langdurige a-specifieke rugklachten. Wij hebben drie onderzoeken erbij gepakt die het volgende vermelden:
In één van de onderzoeken zijn ruim 2000 mensen bekeken ongeveer de helft had lage rugklachten, de andere helft niet. In het onderzoek kwamen ze tot de conclusie dat de mensen met rugklachten: minder spierkracht in de Gluteus Medius hadden en meer pijnlijke plekken in de Gluteus Medius hadden wanneer er op gedrukt werd.
In het volgende onderzoek werd de volgende vergelijking gemaakt: stabilisatie oefeningen tegenover stabilisatie oefeningen en het versterken van de bilspieren. Uit dit onderzoek blijkt dat het effectiever is om naast de stabilisatie oefeningen ook de bilspieren te versterken. Ook hierbij bleek dat de Gluteus Medius op trainen het meest effectief is.
Bij het derde onderzoek is er ook weer een groep met chronische lage rugklachten onderzocht. Tijdens het onderzoek werd er met name gekeken naar: Spierkracht van de Gluteale spieren, gevoeligheid rondom de Gluteus Medius en Trochantor Major, stijfheid van de heupen. Ook uit dit onderzoekt blijkt dat de Gluteus Medius zwakker en gevoeliger is bij mensen met chronische rugklachten ten opzichte van mensen zonder chronische rugklachten.
Hieruit kunnen wij concluderen dat de Gluteus Medius dus een erg belangrijke spier is bij chronische lage rugklachten. De Gluteus Medius kan je gemakkelijk op trainen, zelfs thuis zonder sportschool. Het is mogelijk met lichaamsgewicht of een bootyband.
Waar moet je eigenlijk op letten tijdens het versterken van de bilspieren? Aangezien het gewoon krachttraining moet er rekening gehouden worden met de volgende parameters: Train vaak genoeg,Train zwaar genoeg, Train lang genoeg
De trainingsprikkel moet minimaal 2 of 3 keer per week worden toegediend. Na elke training is er minimaal 1 dag rust nodig om goed te herstellen van de trainingsprikkel. De trainingsprikkel moet groot genoeg zijn, dus op de RPE schaal wil je een 7 of 8 scoren. Het moet dus best wel wat moeite kosten. Verder is het van belang om het programma minimaal 12 weken te doen. Tijdens het programma is progressive overload van belang. Elke training moet uitdagender zijn. Dit kan door het zwaarder te maken, meer herhalingen te doen, de herhalingen langzamer te doen, de herhalingen een moment vasthouden of een combinatie hiervan.
Is het met deze informatie nog niet gelukt om van de rugklachten te komen of is er toch een andere oorzaak, neem dan gerust contact op met ons.