Transpireren
Transpireren
Transpireren is een manier van het lichaam om af te koelen. Sommige mensen zweten echter meer dan nodig is om af te koelen en hebben last van overmatig transpireren (hyperhidrosis). Het is niet bekend waarom sommige mensen hier last van hebben en andere niet. Zweetklieren bevinden zich bijna overal op het lichaam, maar vooral in de handpalmen, voetzolen en oksels.
Er zijn grofweg twee vormen van hyperhidrosis. Bij de gelokaliseerde hyperhidrosis is het zweten beperkt tot enkele lichaamsdelen zoals meestal de handpalmen, voetzolen en/of oksels. Bij de gegeneraliseerde hyperhidrosis is het hele lichaam aangedaan. De oorzaak hiervan ligt meestal in een inwendige ziekte zoals een overactieve schildklier, infectie of suikerziekte. Door deze te behandelen zal het zweten ook verminderen.
Mensen met hyperhidrosis hebben vaak last van schaamte voor hun omgeving wat op zich weer averechts kan werken.
Behandeling kunnen bestaat uit anti-zweet apparatuur zoals iontoforese. Hierbij wordt de aangedane huid ondergedompeld in een waterbad waardoor een zwakke elektrische stroom wordt gestuurd. De elektrische stroom zorgt ervoor dat de activiteit van de zweetklieren wordt afgeremd. Het effect hiervan is enkele dagen. Ook zijn er inwendige medicijnen die het zweten kunnen verminderen.
Botuline toxine-A (Botox) injecties in de huid zijn ook heel effectief tegen gelokaliseerde hyperhidrosis. Botox blokkeert de zenuwuiteinden die de zweetklieren aansturen. De behandeling bestaat uit vele kleine prikjes in de huid op de plaatsen waar men te veel zweet en het effect houdt ongeveer 3 maanden aan. Daarna zal het zweten weer langzaam terugkomen. De behandeling moet dus regelmatig worden herhaald. Hoewel het op handpalmen en voetzolen ook werkt wordt het daar meestal niet gedaan aangezien de huid daar zeer gevoelig is.
Zoals u begrijpt zijn er dus vele mogelijkheden tot behandeling. Een gespecialiseerd arts (veelal dermatoloog) kan met u bespreken welke behandeling voor u het meest geschikt is.
Bron: www.telegraaf.nl,
Auteur: Tim smits dermatoloog Máxima Medisch Centrum in Eindhoven en Veldhoven.